Naučnici Instituta učestvovali na internacionalnim ekspedicijama ex situ očuvanja biljnih genetičkih resurasa

Istraživački tim Instituta za krmno bilje obavio je dve ekspedicije kolekcionisanja autohtonih genotipova krmnih biljaka u toku avgusta meseca sa kolegama iz Istraživačkog instituta za krmno bilje iz Troubskog, Češka Republika.

Prva ekspedicija pod akronimom SRBJUG 2014 je održana u južnoj i jugoistočnoj Srbija na lokalitetima Radana, Vlasine, Stare i Suve planine u trajanju od 4 dana i uz učešće 5 članova internacionalnog istraživačkog tima i tom prilikom je kolekcionisano na 15 lokaliteta i prikupljeno 69 uzoraka semena 31 vrsta biljaka iz familija Fabaceae i Poaceae.

Druga ekspedicija pod nazivom CZETRE 2014 je održana tokom zadnje nedelje avgusta u Češkoj republici u Južnoj Bohemiji uz učešće 13 istraživača iz Češke Republike (Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r. o. Troubsko, Výzkumný ústav rostlinné výroby v.v.i. Olomouc, Výzkumná stanice travinářská Rožnov-Zubří), Srbije (Institut za krmno bilje, Kruševac) i Slovačke (Centrum Výskumu Rastlinnej Výroby, Piešťany). U oblasti gradova Třeboň i České Budějovice poznatom po velikom broju jezera i ribnjaka sakupljano je na 13 lokaliteta i prikupljeno je 76 uzoraka semena 26 vrsta krmnih biljaka iz familija Fabaceae i Poaceae i 35 uzoraka lekovitih biljaka.