Crveni vijuk

Festuca rubra L.

Crveni vijuk – Festuca rubra L.

cv. Kruševački 14 (K-14)

Poznata domaća srednjestasna sorta kreirana od poboljšanih domaćih populacija. Biljke su poluuspravnog bokora visoke 75-80cm u prvom otkosu, odnosno 35-42cm u ostalim otkosima. Odlikuju se finim izdancima i listovima tamno zelene boje koji učestvuju u vegetativnoj masi i do 60%.

Seme je srednje krupnoće sa apsolutnom težinom 1000 zrna 1,13g. Sorta je otporna na stresne uslove sredine (sušu i niske temperature), pa je stoga pogodna za gajenje u brdsko-planinskom području i komponovanje travno-leguminozne smeše za ispašu ili kombinovano iskorišćavanje.

Poseduje povećanu otpornost na rđu (Puccinia sp.). Daje oko 8-9 tha-¹ suve materije sa oko 140 gkg-¹ sirovih proteina.

Crveni vijuk – Festuca rubra L.

cv. Kruševački Parkovski (K-Parkovski)

Sorta je namenjena specifičoj upotrebi i predstavlja formu crvenog vijuka selekcionisanu za ozelenjavanje parkova, okućnica i sportskih terena.

Odlikuje se finom teksturom pokrivača, nežnim listovima sivozelene do zelene bije i dobrim podnošenjem čestog košenja i gaženja. Zbog sporog ustanovljenja useva koristi se u smeši sa drugim robusnijim parkovskim travama (engleski ljulj i visoki vujuk) naročito za zatravljivanje terena koji su delimično u zaseni.

Zahteva poluintenzivni menadžment (đubrenje i navodnjavanje), a seje se u setvenoj normi od preko 200kg/ha-¹ preračunato na čist usev.

Related Projects

Back to Top

MPUAP 2022 Projekat


Izrada programa za poboljšanje florističkog sastava livada i pašnjaka u cilju proizvodnje kvalitetne kabaste hrane za stočarsku proizvodnju na području Gornjeg Jadra, Rađevine i Azbukovice

MPZUAP 2016 Projekat


Podizanje nivoa stručnog znanja poljoprivrednih proizvođača u primeni savremenih agrotehničkih mera u biljnoj proizvodnji na oranicama i travnjacima brdskih i planinskih područja Republike Srbije

EUCARPIA 2013


30. međunarodni Meeting of the EUCARPIA Fodder Crops and Amenity Grasses, održan maja 2013.g u Vrnjačkoj Banji

XII Internac. Simpozijum o krmnom bilju


XII Internacionalni Simpozijum o krmnom bilju Republike Srbije održan maja 2010.g