Italijanski ljulj

Lolium multiflorum L.

Italijanski ljulj – Lolium multiflorum L.

cv. Kruševački 13 (K-13)

Visoko produktivna sorta nastala oplemenjivanjem i odabiranjem genotipova iz introdukovanih populacija. Generativni izdanci u prvom otkosu dostižu visinu od 1m dok su generativni visoki oko 80cm. Izdanci su obrasli sa dosta širokih, izrazito sjajnih listova jasno zelene boje. Biljke se jako bokore sa srednje nežnim stabljikama sivo zelene boje. Klasovi si srednje dugi sa 6-8 klasića, a srednje krupno seme se lako osipa i ima apsolutnu težinu 1000 zrna 1,99g.

Izrazito je prinosna i u povoljnim uslovima može dati i preko 58tha-¹ zelene mase, odnosno 14,0-15,0tha-¹ sena sa 160 gkg-¹ sirovih proteina. Odlična je sorta za trogodišnje smeše sa crvenom detelinom, a u uslovima navodnjavanja daje izrazito visoku produkciju. Sorta je takođe pogodna za rano prolećno i kasno jesenje iskorišćavanje.

Italijanski ljulj – Lolium multiflorum L.

cv. Kruševački 29-tetra (K-29tetra)

Visokoproduktivna tetraploidna sintetička sorta nastala višestrukim oplemenjivanjem tetraploidnog potomstva domaćih genotipova. Biljke su uspravne i srednje visine (96cm u prvom otkosu), sa izrazito širokim tamno zelenim i sjajnim listovima. Odlikuju se jakim bokorom i brzom regeneracijom nakon otkosa.

Sorta je osetljiva na dugotrajnu sušu i dubok snežni pokrivač, dok je otpornost na rđu (Puccinia sp.) povećana. Seme je srednje krupno apsolutne težine 2,54g. Ova sorta je pogodana za rano prolećno i kasno jesenje iskorišćavanje u čistoj kulturi ili u smeši sa crvenom detelinom u trogodišnjem periodu. Norma setve u čistom usevu je 30-35 kgha-¹.

Preporučuje se za proizvodnju vrlo kvalitetne kabaste stočne hrane u obliku sena ili siliranjem. Prinos suve materije od 14-15 tha-¹ sa 160 gkg-¹ sirovih proteina.

Related Projects

Back to Top

MPUAP 2022 Projekat


Izrada programa za poboljšanje florističkog sastava livada i pašnjaka u cilju proizvodnje kvalitetne kabaste hrane za stočarsku proizvodnju na području Gornjeg Jadra, Rađevine i Azbukovice

MPZUAP 2016 Projekat


Podizanje nivoa stručnog znanja poljoprivrednih proizvođača u primeni savremenih agrotehničkih mera u biljnoj proizvodnji na oranicama i travnjacima brdskih i planinskih područja Republike Srbije

EUCARPIA 2013


30. međunarodni Meeting of the EUCARPIA Fodder Crops and Amenity Grasses, održan maja 2013.g u Vrnjačkoj Banji

XII Internac. Simpozijum o krmnom bilju


XII Internacionalni Simpozijum o krmnom bilju Republike Srbije održan maja 2010.g